Jag tänkte använda linoljefärg utomhus och har läst på flera håll att den är miljövänlig. Men, i folksams byggmiljöguide, klassas ”lösningsbaserad” linoljefärg som relativt omiljövänlig. Kan inte du förklara varför den utsagon är så tvärtom mot andra som man hört?

feb05

Jag tänkte använda linoljefärg utomhus och har läst på flera håll att den är miljövänlig. Men, i folksams byggmiljöguide, klassas ”lösningsbaserad” linoljefärg som relativt omiljövänlig. Kan inte du förklara varför den utsagon är så tvärtom mot andra som man hört?

Det där testet från Folksam (http://www.beijerbygg.se/upload/miljo/folksam_byggmiljoguide.pdf) dyker upp som gubben i lådan med jämna mellanrum.

Tabellen avser lösningsmedelsburen linoljefärg, och sidan innan/ovanför tabellen berättar ju att man vill och ska komma ifrån färg med organiska lösningsmedel pga av hälso och miljörisker.
De lösningsmedel man syftar till är uppenbart lacknafta/alifatnafta.

Enetorpets färg är inte lösningsmedelsburen, dvs det finns inget lösningsmedel i burken.

Då Folksam valde färger för sitt test utgick dom från en lista med tillverkare, och även min föregångare blev tillfrågad om hon ville vara med på listan. Vid förfrågan framkom det ett villkor, nämligen att man skulle vid begäran vara beredd att hälla lacknafta i sin färg, för att målarna gärna ville ha det i linoljefärgen påstods det. Då sa hon -”nej, jag skulle aldrig hälla lacknafta i min färg, det bryter ner linoljan”
Så därför kom inte Enetorpets färg med.
Hade hon sagt ok, så hade vi varit med, men färgen hade då ansetts som lösningsmedelsburen. Moment 22 alltså, nån kategori för oljefärg utan lösningsmedel har dom ju inte.

Det vi rekommenderar vid behov, är att förtunna med balsamterpentin som är ett vegetabiliskt terpentin och utvinns från tallkåda. Detta är ett betydligt snällare lösningsmedel än de petroleumbaserade naftorna. Men vill man ändå helt slippa alla sorters lösningsmedel går det bra att måla linoljefärgen helt utan tillsats av balsamterpentin, till skillnad från t ex alkydoljefärgerna som måste innehålla nafta för att bli strykbara överhuvudtaget. (om man bortser från det senaste påhittet med vattenburen alkydoljefärg som är ett kapitel för sig själv, det ska vi inte gå in på denna gång)

Enetorpets färg, liksom många andra linoljefärger, innehåller zinkvitt för att motverka alg och mögelpåväxt. Detta är långt mycket bättre än att man ska behöva tvätta huset varje år. Zinkvitt finns naurligt i marken och är inte farligt varken att måla med eller då det sitter uppmålat på fasaden, men eftersom man inte ska hälla ut färgresterna i en bäck t ex så måste det vara en miljömärkning på burken.

Vill man måla med enbart förnyelsebara naturliga råvaror, och få ett bra resultat så är valet ganska enkelt, men det är minsann inte så lätt att sålla i all information som finns.