FAQ

Vanliga frågor om linoljefärg

Hur räddar jag penslar som torkat in?

Målar du med linoljefärg är det bara att ställa penslarna i såpa i några dagar för att få dem att mjukna. Därefter rengöra med ljummet vatten (och såpa). Skölj noga.

Ska jag grundolja?

Grundoljar gör man bara utomhus på trä. Inomhus kan man göra det om man har ett extremt sugande underlag, t ex papp.

Bör jag spä ut färgen med terpentin?

Bakgrund: Terpentin används för att få en optimal inträngning i virket och för att när man målar med mager färg först och sen har den fetare och fetare för varje strykning så hakar färglagren i varandra bättre och man undviker att färgen pärlar sej, vilket kan hända t ex om man oljar virket för mkt innan målning. Grundoljar gör man bara utomhus på trä. Inomhus kan man göra det om man har ett extremt sugande underlag, t ex papp.

Man kan måla helt utan balsamterpentin, men då får man jobba lite mer med penseln och ev. dra med ett fint sandpapper innan slutstrykning i fall färgen pärlar sej.

15-20% terpentin i strykning 1 blir utmärkt, sen 5-10 % i andra strykningen, och oförtunnad slutstrykning.

Om man målar med Bifrost fäster bättre på glatta underlag så det är inte så stor risk att den pärlar sej. Så av den anledningen behöver man inte bals.terp i Bifrost, däremot kan man behöva en skvätt för att få den ngt mer lättstruken, (eftersom den är lite krämigare och tjockare i konsistensen) eller för att få ner glansen ytterligare.

Jag tänkte använda linoljefärg utomhus och har läst på flera håll att den är miljövänlig. Men, i folksams byggmiljöguide, klassas ”lösningsbaserad” linoljefärg som relativt omiljövänlig. Kan inte du förklara varför den utsagon är så tvärtom mot andra som man hört?

Det där testet från Folksam (http://www.beijerbygg.se/upload/miljo/folksam_byggmiljoguide.pdf) dyker upp som gubben i lådan med jämna mellanrum.

Tabellen avser lösningsmedelsburen linoljefärg, och sidan innan/ovanför tabellen berättar ju att man vill och ska komma ifrån färg med organiska lösningsmedel p.g.a. av hälso- och miljörisker. De lösningsmedel man syftar till är uppenbart lacknafta/alifatnafta.

Enetorpets färg är inte lösningsmedelsburen, dvs det finns inget lösningsmedel i burken.

Då Folksam valde färger för sitt test utgick dom från en lista med tillverkare, och även min föregångare blev tillfrågad om hon ville vara med på listan. Vid förfrågan framkom det ett villkor, nämligen att man skulle vid begäran vara beredd att hälla lacknafta i sin färg, för att målarna gärna ville ha det i linoljefärgen påstods det. Då sa hon -”nej, jag skulle aldrig hälla lacknafta i min färg, det bryter ner linoljan” Så därför kom inte Enetorpets färg med. Hade hon sagt ok, så hade vi varit med, men färgen hade då ansetts som lösningsmedelsburen. Moment 22 alltså, nån kategori för oljefärg utan lösningsmedel har dom ju inte.

Det vi rekommenderar vid behov, är att förtunna med balsamterpentin som är ett vegetabiliskt terpentin och utvinns från tallkåda. Detta är ett betydligt snällare lösningsmedel än de petroleumbaserade naftorna. Men vill man ändå helt slippa alla sorters lösningsmedel går det bra att måla linoljefärgen helt utan tillsats av balsamterpentin, till skillnad från t ex alkydoljefärgerna som måste innehålla nafta för att bli strykbara överhuvudtaget. (om man bortser från det senaste påhittet med vattenburen alkydoljefärg som är ett kapitel för sig själv, det ska vi inte gå in på denna gång)

Enetorpets färg, liksom många andra linoljefärger, innehåller zinkvitt för att motverka alg och mögelpåväxt. Detta är långt mycket bättre än att man ska behöva tvätta huset varje år. Zinkvitt finns naturligt i marken och är inte farligt varken att måla med eller då det sitter uppmålat på fasaden, men eftersom man inte ska hälla ut färgresterna i en bäck t ex så måste det vara en miljömärkning på burken.

Vill man måla med enbart förnyelsebara naturliga råvaror, och få ett bra resultat så är valet ganska enkelt, men det är minsann inte så lätt att sålla i all information som finns.

Var kan jag se färgprover någonstans?

Förutom att vi givetvis har färgprover i butiken har vi nu även fotograferat färgprover för webben. Dessa finns under respektive produktsida – se Bifrost och Basfärg. Observera att nyanser kan variera beroende på skärm och ljusförhållanden så se bilderna enbart som en fingervisning.