Blog

feb03

Rådgivning

I butiken i Färingtofta kan Du som kund visserligen få råd och tips angående både färgsättning och vilket material Du ska välja, t ex ”var kan jag måla slamfärg, när bör man använda kalkfärg etc”….Men….någon egentlig färgsättare är undertecknad inte, jag anser mej inte heller ha tillräckligt lång erfarenhet i dessa viktiga frågor. Det finns inte heller möjlighet för mej att besöka Er, vilket ofta kan vara en förutsättning för att få rätt råd både angående kulörval men också framför allt angående materialval eftersom det ofta är beroende av vad som använts tidigare.

Rätt rådgivning är en förutsättning för ett vackert och hållbart slutresultat! Därför kan jag varmt rekommendera er att ta kontakt med Boel Jeppson för konsultation i dessa frågor. Hon har mångårig, både praktisk och teoretisk, erfarenhet av traditionella bygg- och färgmaterial och färgsättning inom kulturhistoriskt bevarande. Hennes sinne för kulörer är avundsvärt. Få människor kan som hon, se framför sej ett hus, en vägg eller ett rum och för sitt inre ikläda dessa i olika kulörer för att se vad som passar absolut bäst. Besök hennes hemsida, www.fargkultur.se, eller ta kontakt direkt för prisuppgift, på telefon 0708 – 85 15 71 eller mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
. Både privatkunder och företag/institutioner är välkomna!

3 Comments

 1. Björn Enocson

  Hej!

  Jag ska måla 35kvm ny och tidigare ej målad granpanel, som ska användas till väggar inomhus.
  Jag har köpt linoljefärg i nyansen Stockholmsvit av en återförsäljare till er och undrar om färgen kan målas direkt på panelen förtunnad med 15-20% balsamterpentin? Eller måste panelen mättas med olja?
  Jag planerar tre strckningar.

  Med vänlig hälsning
  Björn Enocson
  Haverdal

 2. admin

  Man ska inte mätta med olja. 15-20% terpentin i strykning 1 blir utmärkt, sen 5-10 % i andra strykningen, och oförtunnad slutstrykning.

  Bakgrund: Terpentin används för att få en optimal inträngning i virket och för att när man målar med mager färg först och sen har den fetare och fetare för varje strykning så hakar färglagren i varandra bättre och man undviker att färgen pärlar sej, vilket kan hända t ex om man oljar virket för mkt innan målning. Grundoljar gör man bara utomhus på trä. Inomhus kan man göra det om man har ett extremt sugande underlag, t ex papp.
  Man kan måla helt utan balsamterpentin, men då får man jobba lite mer med penseln och ev. dra med ett fint sandpapper innan slutstrykning i fall färgen pärlar sej.
  Helen

 3. Homepage

  … [Trackback]

  […] There you will find 63954 more Infos: enetorpetsbyggnadsvard.se/radgivning […]

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*